Yrittäjä – voitto on pääoman saannin avain!
Yritykseen sitoutuu pääomia rahoitusomaisuuteen, tavaravarastoon, koneisiin ja laitteisiin sekä toimitiloihin. Kasvu edellyttää lisäpääomia käyttöpääomaan, investointeihin ja tuotekehitykseen. Osa yrityksistä tarvitsee myös pääomia vanhojen tappioiden kattamiseksi.
Yritys voi saada lisäpääomia kolmella eri tavalla:
Omistajien tai pääomasijoittajien sijoitukset:
Omistajat ja sijoittajat lisäävät sijoituksiaan yritykseen, mikäli he arvioivat saavansa takaisin sijoittamansa varat tuoton kera. Osa sijoituksista perustuu yrityksen arvonnousun tuomaan tuottoon. Mitä suuremmat kasvun mahdollisuudet ovat, sitä pienemmät ovat lyhyen aikavälin tuotto-odotukset sijoittajilla. Positiivisen investointi-ilmapiirin luominen on yrityksissä avainasemassa. Ratkaisevia tekijöitä ovat muun muassa positiiviset tulevaisuuden voittonäkymät, aikaisemmat tulokset, velkaantumisaste, maksuvalmius ja odotettavissa oleva tuloskehitys. Yrityksen voitto-odotukset ovat suorassa yhteydessä investointihaluun ja -kykyyn.Lainaaminen:
Lainaa voi saada rahoituslaitoksilta tai yksityiseltä sektorilta. Pankkien lähtökohta on vahva näyttö yrityksen kannattavasta toiminnasta. Pankit arvioivat yrityksen käyttökatetta (liikevoitto + poistot + arvonalennukset), maksuvalmiutta ja velkaantumisastetta. Arviointi perustuu sekä aikaisempiin suorituksiin että tulevaisuuden näkymiin. Ratkaisevaa on yritysjohdon kyky vakuuttaa lainanantajat yrityksen kyvystä luoda pääomia eli tehdä voittoa. Pankeilla on omat sääntönsä arvioinneissa: käyttökatteen tulisi olla vuodessa 1,2–1,5 kertaa suurempi kuin lainanhoitokulut. Toissijaisena perusteena tarkastellaan vakuuksia. Ensisijainen edellytys on kuitenkin se, että yritys sijoittaa myös omia pääomia investointeihin ja kasvuun.Pääomien luominen:
Yritykset luovat pääomia itse tekemällä voittoa. Voittomäärä on yleensä pieni suhteessa yrityksen kokonaisliiketoimintaan, mutta ratkaisevan tärkeä erityisesti kasvu- ja pääomatarpeen yhteydessä. Voiton tekeminen edellyttää voiton tekemiseen keskittymiseen. Tämä prosessi on oltava mukana jokapäiväisessä työssä. Pienet päivittäiset kulut muodostavat isoja kuluja esimerkiksi 5 vuoden tähtäimellä. Toiseksi kilpailu rajoittaa yrityksen vapaata hinnoittelua ja asiakkaan maksama hinta on aina rajallinen. Tuotteen kehityksessä ja myynnissä on aina oltava mukana laskelmat mahdollisen hinnan tuomista myyntikatteista ja vaadittavista resursseista. Tämä niin palvelumyynnissä kuin tavaramyynnissä.
PK-yritysten tilastot osoittavat, että kokonaisvoitto oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 yhteensä 2 miljardia euroa (ilman maataloutta ja rahoitusalaa). Liikevaihto ja muut tuotot olivat yhteensä 188 miljardia euroa, jolloin voitto suhteessa liikevaihtoon ja muihin tuottoihin oli vain 1,1 %, mikä on erittäin matala taso. Vuonna 2022 vastaava luku oli 2,9 % ja kokonaistulos 5,5 miljardia euroa, eli laskua vuodesta 2022 vuoteen 2023 oli 3,5 miljardia euroa eli 64 % Tämä on hälyttävä merkki PK-yrityskentässä, sillä yritysten kyky saada ulkopuolista rahoitusta on heikentynyt kannattavuuden laskun myötä. Vaikka kysyntä nousisi, heikko kannattavuus voi estää kysynnän edellyttämän lisäkapasiteetin rakentamisen. Positiivista kuitenkin on, että käyttökatteet eivät ole laskeneet yhtä voimakkaasti vuosien 2022 ja 2023 välillä (lasku noin 9 %) vaikka Tilastokeskuksen mukaan yli 50 % PK-yrityksistä teki tappiota vuonna 2023.
Vaikka voiton määrä on yleensä pieni suhteessa yrityksen koko taloudelliseen toimintaan, sen merkitys on huomattavasti suurempi kuin miltä luvut näyttävät. Voiton tekeminen on ainoa tapa luoda sisäisesti omia pääomia, mikä taas mahdollistaa lisäpääoman ja lainan saannin. PK-yritykset tiedostavat usein huonosti voiton merkityksen ja sen tarpeen yrityksen toiminnassa. Kirjallisuudessa ajatellaan, että voiton tulisi olla vähintään noin 5 % liikevaihdosta. Tässä on huomioitava, että jokaisella yrityksellä on yksilöllinen voitontarve, joka aina tulisi laskea.
Tule mukaan luomaan itsellesi tietopohja ja työkalut yrityksesi voiton lisäämiseksi! Profit in Mind kouluttaa yrityksiä, niiden sidosryhmiä sekä yritysneuvojia. Seuraava livekurssimme:
Yritysvoitto kasvuun!
järjestetään 21.5.2025 Scandic Simonkenttä, Helsingissä klo 12–17.
Tule mukaan verkostoitumaan ja saamaan uusia ajatuksia yritysvoiton kasvattamisesta.
Ilmoittaudu: www.profitinmind.fi