Kannattava kasvu ja innovaatio yritysten kasvun moottoreina
📈 Kannattava kasvu kiinnostaa rahoittajia
Sami Kontola kirjoitti 10.6.2025 Kauppalehdessä artikkelissaan ”Kannattava kasvu on yhdistelmä, joka houkuttaa ammattimaista rahaa”, kuinka juuri kannattavuus yhdistettynä kasvuun vetoaa salkunhoitajiin. Kontolan viesti osuu tärkeään kohtaan tämänhetkisessä kasvukeskustelussa.
Yritysmaailmassa on laajalle levinnyt käsitys, että kasvun aikana ei tarvitse huolehtia kannattavuudesta – varsinkaan, jos kyseessä on innovatiivinen hanke, johon uskotaan ja johon löytyy ulkopuolista riskipääomaa. Tämä voi toimia, kun rahoitus on kunnossa ja sijoittajat hyväksyvät pitkän aikavälin tuottotavoitteen. Tällainen rahoitus on elintärkeää innovatiivisille yrityksille, joilta ei voida alkuvaiheessa odottaa kannattavaa toimintaa.
🔍 Suurin osa yrityksistä ei kuitenkaan saa sijoittajia mukaan
Ne kasvavat omalla pääomalla, ilman pääomasijoittajien tukea. Näiden yritysten kasvu voi olla hitaampaa ja vähemmän teknologisesti innovatiivista, mutta silti kannattavaa ja merkittävää arvonlisän näkökulmasta – ja ne ansaitsevat enemmän huomiota ja rahoitusmahdollisuuksia. Kannattavalla yrityksellä on huomattavasti paremmat edellytykset saada lainarahoitusta kuin tappiollisella.
💡 Yrityksen ainoa tapa itse luoda kasvun vaatimia pääomia on voitollinen liiketoiminta
Voitto ei synny nappia painamalla. Se edellyttää yrityksissä selkeää strategiaa, pitkäjänteistä työtä ja yrityskulttuuria, jossa tulos huomioidaan päivittäisessä toiminnassa. Ilman tätä pohjaa kasvu rasittaa yrityksen taloutta – erityisesti käyttöpääoman osalta – ja kasvattaa riskiä.
🎓 Tutkimus tukee tätä näkökulmaa
Yritykset, jotka ovat jo kannattavia ennen kasvuloikkaa ja kasvavat maltillisesti, menestyvät pitkällä aikavälillä paremmin kuin ne, jotka kasvavat nopeasti ja pyrkivät parantamaan kannattavuuttaan vasta myöhemmin. Tätä tukee myös tutkimukset. Katso alla olevat viitteet.
Omat empiiriset havaintoni tukevat tätä. Yritykset, jotka eivät alkuvaiheessa seuraa tulosta tai ymmärrä sen merkitystä, kohtaavat usein merkittäviä vaikeuksia muuttaa toimintatapojaan tuloskeskeisemmiksi myöhemmässä kasvuvaiheessa. Tämä muutos on usein välttämätön – ei ainoastaan rahoittajien vaatimusten vuoksi, vaan yrityksen oman taloudellisen selviytymisen takia.
🔁 Kasvua vai kannattavaa kasvua?
Ehdotan, että puhumme julkisesti kasvun sijaan kannattavasta kasvusta tai innovatiivisesta, kasvusta. "Kestävä kasvu" on hyvä termi, mutta sitä käytetään usein ympäristövastuullisuuden yhteydessä. Taloudellisesti kestävä liiketoiminta edellyttää aina myös kannattavuutta.
Yritykset, jotka kasvavat kannattavasti, pystyvät parhaiten huolehtimaan niin ympäristöstä, henkilöstöstä kuin lakisääteisistä velvoitteistaankin. Esimerkiksi vastuullinen, vain tarpeellinen matkustaminen säästää kustannuksia, pienentää hiilijalanjälkeä ja parantaa samalla kannattavuutta – kaikki nämä tukevat yrityksen pitkäaikaista menestystä.
Viitteet ja lisälukemista:
OECD: Financing Growth and Turning Data into Business, 2022
OECD: High-Growth Enterprises – What Governments Can Do, 2010
Niklas Kiviluoto: Recovering Profitability in Entrepreneurship, Åbo Akademi 2011
Hafaiedh & Hamelin: Questioning the Growth Dogma, 2023 (664 000 EU alueella pk-yrityksen tutkimus)
Joel Lukka: Kannattavuuden kasvun tekijät, Vaasan Yliopisto, Pro Gradu 2024